Göz kapakları, kişinin yüz ifadesini ve bakışını etkileyen, estetik ve aynı zamanda fonksiyonel önemi olan bir organdır. Genellikle 35-40 yaşlarından sonra üst göz kapağında sarkma, göz altında torbalanma ve kırışıklıklar oluşmakta, kişiye yorgun, üzgün ve düşünceli bir hava vermektedir. Bazen üst göz kapaklarının ileri derecede sarkması göz kapaklarını açmakta zorluk yaratabilir. Alt göz kapaklarında oluşan torbalanmalar çoğunlukla kalıtımsaldır ve ilerleyen yaşla belirgin hale gelirler. Göz kapağı estetiğinde amaç bu deformiteleri ortadan kaldırıp kişiye daha genç ve dinamik bakışlar sağlamaktır.
Göz kapağı estetiğinde sadece göz kapaklarını değerlendirmek yeterli olmaz. Üst göz kapağı estetiğinde özellikle kaşların pozisyonunu dikkatle değerlendirmek gerekmektedir. Bazen alın ve kaşlardaki sarkmalar üst göz kapağında deri bolluğuna neden olabilir. Bu gibi durumlarda endoskopik alın germe ve/veya kaş kaldırma ameliyatıyla aynı zamanda üst göz kapağı estetiği uygulamak gerekir. Kaş pozisyonu normal ise sadece deri bolluğu ve varsa yağ fıtıklaşması düzeltilir.
Alt göz kapağı estetiğinde ise yanak pozisyonuna dikkat ederek değerlendirme yapmak gerekmektedir. Eğer yanak dokusunda sarkma fazla ise yanak kaldırma (SOOF Lifting) ile birlikte alt göz kapağı estetiği yapılmalıdır. Sadece göz altı torbalanması mevcut ise yağ yastıkçıklarının orijinal yerlerine gömülmesi ameliyatı uygulanır. Özellikle yağ alma işlemi uygulanmaz. Yağ torbalarının alınması şeklinde yapılan ameliyatların sonucunda oluşan gözlerde çukurlaşma ve yaşlı-yorgun bakış bu yöntemin kullanılması ile engellenir. Bu oldukça önemli bir teknik ayrıntıdır.
Estetik göz kapağı ameliyatları genellikle 35 yaş sonrası ihtiyaç duyulan cerrahi uygulamalar olup, cerrahi riskleri az, estetik sonuçları tatmin edici uygulamalardır. Kalıtımsal nedenlerden dolayı daha genç yaşta göz kapaklarında rahatsız edici torbalanmalar olan kişilerde daha genç yaşta da uygulanabilir.
Göz kapağı estetiği lokal veya genel anestezi ile yapılabilir ve ortalama ameliyat süresi 1,5-2 saatdir. Rahatsız edici şekilde ağrı oluşmaz. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası dönemde göz kapaklarında ödem-şişlik ve morarmalar oluşur ve kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-3. günden sonra azalmaya başlar ve 7-10 gün içerisinde tamamen kaybolur. Dikiş alınması gerekmemektedir. Göz kapaklarının tam şeklini alması için 3-6 aylık süre gereklidir, ancak bu süre içinde görünüm ile ilgili kişiyi rahatsız edecek şikayetler olmayacaktır.
Göz kapağı estetiği, bakışlarda canlanma, üzgün ve yorgun görünen yüz ifadesindeki düzelme ve gençleşmeyle birlikte, kişinin psikolojik seviyesinide yükseltip kendine olan güvenini de artırır.
Copyright 2021 © Opr. Dr. İbrahim Oskui